Alles over het gebit

 

Informatie filmpje diabetes

 

Informatie tandvlees ontstekingen

Tandplak, tandsteen, gingivitis, parodontitis

 

Tandplak

Tandplak is een dun plakkerig laagje wat op de tanden en kiezen achterblijft na het nuttigen van voedsel. Het bestaat uit bacteriën en hun afvalproducten. Als tandplak twee keer per dag goed wordt verwijderd door het gebit goed te poetsen en flossen (of stokeren, rageren), worden gaatjes en tandvleesontstekingen voorkomen. Als dit niet goed gebeurt, blijft er een laagje achter op de tanden en kiezen en er kan een tandvleesontsteking ontstaan. Als plak langere tijd niet goed verwijderd wordt kunnen ook gaatjes ontstaan en kan de tandvleesontsteking verergeren.


Tandsteen

Tandsteen ontstaat wanneer tandplak langere tijd op de tanden en kiezen achterblijft. Tandsteen ontstaat dus alleen wanneer de mondhygiëne onvoldoende is. In ons speeksel zit altijd een bepaalde hoeveelheid kalk. De hoeveelheid kalk in het speeksel verschilt per persoon. Wanneer tandplak in aanraking komt met speeksel blijven er kleine kalkdeeltjes achter en hechten zich aan de tandplak. Zo wordt de tandplak hard en is tandsteen ontstaan. Tandsteen kunt u zelf niet meer weg krijgen door te poetsen, maar het moet door een tandarts of mondhygiëniste verwijderd worden.


Gingivitis

Gingivitis is een vrij lichte ontsteking van de rand van het tandvlees. Het is door de juiste mondhygiëne snel onder controle te krijgen en heeft te maken met de aanwezigheid van tandplak en/of tandsteen. Tandplak en tandsteen zijn vaak te vinden tegen de rand van het tandvlees en blijven constant het tandvlees irriteren. Kenmerken zijn: rood, gezwollen en bloedend tandvlees.


Parodontitis

Als de gingivitis niet behandeld wordt kan de ontsteking blijven sluimeren en steeds erger worden. Het gevaar is dan dat de bacteriën het bot bereiken, waardoor het bot gaat oplossen. De tanden en kiezen hebben hierdoor minder houvast en komen los te zitten. Op den duur zitten de tanden en kiezen zo los dat ze getrokken moeten worden of er vanzelf uitvallen.


De gebitsproblemen die hierboven genoemd worden zijn zoals eerder gezegd gemakkelijk te voorkomen met een goede mondhygiëne. Als de problemen zoals gingivitis en parodontitis al aanwezig zijn, is een behandeling door de mondhygiëniste noodzakelijk. De mondhygiëniste kan u helpen de problemen te behandelen door een professionele gebitsreiniging en kan u tips geven over hoe u het gebit zelf optimaal kunt schoonhouden. De adviezen van de mondhygiëniste kunnen per persoon verschillen, u krijgt altijd advies wat op u gebit is afgestemd.

Copyright © 2013 Mondhygiënepraktijk Ezinga. All Rights Reserved.